Sportvelden in Westerwolde last van engerlingen

Enkele sportvelden in de Gemeente Westerwolde hebben last van engerlingen, larve van onder andere de meikever. Deze larve is lastig te bestrijden en daar heeft met name de voetbalvereniging in Bellingwolde hinder van.

Vroegtijdige opsporing

Dit jaar heeft de gemeente preventief alle sportvelden in de gemeente onderzocht op engerlingen. Er bleken 14 velden over diverse verenigingen besmet te zijn. De verenigingen die het betrof zijn meteen ingelicht.

Bestrijding

De gemeente is direct aan het begin van de zomerstop begonnen met de behandeling. Sinds enige jaren kunnen engerlingen alleen nog biologisch bestreden worden met aaltjes en bacteriën. De gemeente heeft gekozen voor bacteriën die (net als aaltjes) de engerling van binnenuit aantast. De verenigingen hebben na de behandeling de velden beregent zodat het middel kon inspoelen naar de engerlingen.

Vanaf die tijd zijn alle velden gemonitord op de voortgang en hebben enkele velden een extra behandeling gekregen dan wel een dubbele dosis.

Ondanks de uitstekende samenwerking met Afeer, Wedeka en de verenigingen hebben we niet kunnen voorkomen dat de schade bij de voetbalvereniging in Bellingwolde steeds groter werd. Enkele grote plekken zijn inmiddels ingelegd met graszoden.

Nieuw seizoen

We proberen de velden in Bellingwolde nog speelklaar te krijgen door extra te bemesten en door te zaaien met een krachtig graszaadmengsel. Helaas helpt de droogte niet mee, maar samen met onze aannemers, vrijwilligers en de vereniging zetten we de schouders eronder.