Boom kappen

Algemeen

Als u een boom wilt kappen dan heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig. Neem hiervoor eerst contact met ons op. Samen kunnen we uw situatie bespreken en advies geven.

Wat u moet weten

U vraagt altijd een kapvergunning aan als de boom of conifeer een doorsnee heeft van meer dan 40 cm (omtrek ongeveer 120 cm). Dit gemeten op een hoogte van 1,3 meter. Voor bomen of coniferen met een doorsnee van minder dan 40 cm, vraagt u een vergunning aan als in het bestemmingsplan staat dat er een omgevingsvergunning nodig is.

Snoeien van bomen 

Voor het uitgebreid snoeien van een boom heeft u vaak ook een vergunning nodig, zoals bij kandelaberen, knotten en/of bij het snoeien van meer dan 40% van de kroon.

Boom staat niet op eigen grond

Als het om een boom op gemeentegrond gaat, stuurt u ons een e-mail gemeente@westerwolde.nl. Hierin vertelt u waarom de boom moet worden gekapt. 

Staat de boom op grond van iemand anders? Bijvoorbeeld bij uw buren, dan heeft u schriftelijke toestemming van de eigenaar nodig. Deze toestemming voegt u toe aan uw aanvraag

​​​​​​​Kosten

De kosten voor het behandelen van de aanvraag voor de omgevingsvergunning verschilt. U krijgt hiervoor een nota. De kosten bestaan uit 2 onderdelen: 

  • Kappen € 73,75
  • Uitvoeren werk of werkzaamheden € 133,20

Na uw aanvraag

Na uw aanvraag maken wij een afspraak met u. De boom wordt dan geïnspecteerd. Binnen 8 weken krijgt u een besluit op uw aanvraag. Als u een vergunning krijgt mag u niet meteen kappen. U moet 6 weken wachten. Omwonenden kunnen nog bezwaar indienen

Kijk voordat u gaat kappen altijd goed of er geen nest in de boom zit. Bekijk meer informatie over natuurbescherming