Beschermd monument verbouwen

Voor eigenaren van een monument gelden andere eisen bij onderhoud en verbouwing. U heeft in meer gevallen een omgevingsvergunning nodig. Deze vraagt u aan via het online omgevingsloket. Ook kunt u hier checken of u een vergunning nodig heeft.

Wat u moet weten

Overleg

Hebt u moeite met het aanvragen via omgevingsloket.nl? Of twijfelt u bijvoorbeeld aan de haalbaarheid van uw plannen? Dan is het verstandig eerst met ons te overleggen. Dit is geheel vrijblijvend. Wij controleren of uw plan voldoet aan het bestemmingsplan, de monumententoets en de welstandstoets. In de welstandstoets staat vastgelegd welke uiterlijke kenmerken een bouwwerk moet hebben. Aan de controles die wij doen zijn mogelijk kosten verbonden. U kunt telefonisch met ons overleggen of een afspraak maken: 0599 32 02 20.

Monument

Een monument is geheel of gedeeltelijk beschermd. Een aantal zaken aan een monument kunt u vergunningsvrij aanpassen. Graag vertellen wij u hier meer over. U kunt hiervoor met ons bellen: 0599 32 02 20 . Informatie vindt u ook op cultureelerfgoed.nl. Wilt u weten of uw woning een monument is? Alle rijksmonumenten zijn te vinden op monumentenregister.cultureelergoed.nl.

Beschermd dorpsgezicht

Voor een beschermd dorpsgezicht gelden lichtere eisen als voor een monument. Ook bij een beschermd dorpsgezicht kunt u een aantal zaken vergunningsvrij aanpassen. Graag vertellen wij u hier meer over. U kunt hiervoor met ons bellen: 0599 32 02 20. Informatie vindt u ook op cultureelerfgoed.nl. De gemeente Westerwolde telt drie beschermde dorpsgezichten: het lint van Bellingwolde, de vesting van Bourtange en het dorp Oudeschans.

Gemeentelijk monument

De gemeente Westerwolde heeft geen gemeentelijke monumenten.