Alcoholvergunning commerciële organisatie
Algemeen
Wilt u een café, restaurant of hotel starten en gaat u alcoholhoudende drank schenken, of gaat u een slijterij openen, dan heeft u volgens de Alcoholwet een vergunning nodig.
Wat u moet weten
Voorwaarden
-
U moet een vergunning aanvragen in deze situaties:
- U begint een horecabedrijf en verkoopt alcohol
- U begint een slijterij
- U verandert iets aan de inrichting van uw horecabedrijf of slijterij
- U verandert de ondernemingsvorm van uw bedrijf
-
- Er moet minimaal één horecaruimte van minimaal 35 m² aanwezig zijn
- De ruimte moet voldoen aan de hoogte-eisen:
- Bestaande bouw: minimaal 2,10 meter
- Nieuwbouw: minimaal 2,60 meter
- Het pand moet minimaal 2 gescheiden toiletten hebben
- Er moet een mechanisch ventilatiesysteem zijn: Een verblijfsruimte moet luchtverversing hebben met een mechanische aan- of afvoer van minimaal 3,8 liter per seconde per vierkante meter vloeroppervlakte (volgens NEN 8087)
- Het is belangrijk dat het gebouw aan alle andere eisen van het BBL (Besluit Bouwwerken Leefomgeving) voldoet.
-
Voor u als eigenaar en overige leidinggevenden
- U bent 21 jaar of ouder
- U bent niet van slecht levensgedrag en staat niet onder toezicht van een curator. De gemeente controleert dit bij de politie en justitie
- U heeft een Verklaring Sociale Hygiëne en staat geregistreerd in het Landelijk Register Sociale Hygiëne
In uw horecabedrijf moet altijd minstens één leidinggevende aanwezig zijn als u open bent.
-
- Een kopie van een geldig identiteitsbewijs van alle leidinggevenden en bestuursleden van de Rechtspersoon
- Een uittreksel uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel, niet ouder dan drie maanden
- Een huur-, koop- of pachtcontract van het horecapand
- De Verklaring Sociale Hygiëne van alle leidinggevenden
- Arbeidsovereenkomsten van de exploitant en de leidinggevenden/werknemers
- Heeft u geen Europees paspoort? Dan moet u ook een kopie meesturen van een verblijfsdocument waaruit blijkt dat u in Nederland mag werken
- Een plattegrond van het pand (en eventueel het terras) met de volgende informatie:
- De afmetingen per ruimte (inclusief m²)
- De locatie van de toiletten
- De locatie van de mechanische afzuiging en de afvoerventielen
- Ventilatierapport
-
Aanvragen alcoholvergunning met Digid
De behandeling van uw aanvraag duurt ongeveer 3 maanden.
Voor een commercieel horecabedrijf heeft u ook een exploitatievergunning nodig.
-
Er komt een nieuwe leidinggevende
U stuurt mee:
- Een kopie van een geldig identiteitsbewijs van de nieuwe leidinggevende (geen rijbewijs)
- Een bewijs dat de leidinggevende is ingeschreven in het Register Sociale Hygiëne
- Een arbeidsovereenkomst van de leidinggevende
De inrichting van uw lokaliteit verandert
Binnen een maand na de verandering moet u hiervan melding doen.
U stuurt mee: Een nieuwe plattegrond van de gewijzigde situatie
-
De gemeente kan een Bibob-onderzoek doen om te controleren of uw bedrijf betrouwbaar is.
-
De kosten voor de aanvraag zijn € 275.
De kosten voor een wijziging € 75.