Afval scheiden

Algemeen

Scheiden van afval is belangrijk. Gooi geen lampen in de glasbak en geen plastic bij het gft. Haal folders uit het plasticfolie voordat u ze bij het oud papier doet. Plastic kan bij het restafval. Dit wordt door Omrin achteraf eruit gehaald.

PMD

Plastic verpakkingen, metaal, blikjes en drankpakken gooit u in de (grijze) container voor restafval. PMD wordt achteraf uit het restafval gescheiden. Zo kunnen meer grondstoffen uit het afval worden gehaald. 

GFT

Groente, fruit en tuinafval hoort in de groene (GFT) container. U kunt het ook zelf composteren, in de tuin of op uw balkon. 

De Japanse Duizendknoop en de Jacobskruiskruid kunnen bij het GFT-afval. Het GFT afval wordt bij de verwerking heet genoeg gemaakt, zodat de plant niet verder kan groeien. Jacobskruiskruid wordt vaak verward met sint-janskruid en boerenwormkruid. Deze twee soorten zijn niet giftig en waardevol voor de biodiversiteit.

Kleding, textiel en Glas

Voor glas, kleding en textiel staan er verzamelcontainers. Textiel kan goed worden hergebruikt. Textiel, maar ook schoenen en tassen, mogen in de textielcontainer. Belangrijk is dat het materiaal droog en schoon is. Glasafval is 100% opnieuw te gebruiken en dus de perfecte grondstof voor nieuw glas.

Oud papier

Oud papier kan in de papiercontainer. U kunt het ook naar de milieustraat brengen. Is het oud papier droog? Dan wordt dit hergebruikt. 

Elektrische apparaten

Veel ander afval kunt u kwijt bij de milieustraat. Bijvoorbeeld medisch afval (alleen bij de milieustraat in Vriescheloo) en elektrische apparaten. 

Afval scheiden logo