Wat te doen in een noodsituatie

Algemeen

Een grote stroomuitval, overstroming, extreme hitte of storm kan grote gevolgen hebben voor u en de mensen om u heen. Hoe bereidt u zich voor op een ramp of noodsituatie?

Bescherm uzelf en anderen

U kunt zich samen met uw gezin, buurtgenoten of collega’s voorbereiden op een noodsituatie. Thuis, in uw wijk, op het werk of op school. Zo weet u wat u moet doen tijdens een ramp. EHBJ informeert over de risico’s in de omgeving, over hoe u zich kunt voorbereiden op een noodsituatie en hoe u kunt helpen. Doe ook mee en bescherm uzelf en anderen. Kijk voor meer informatie op eerste hulp ben jij!

Maak een noodpakket en noodplan

Met een noodpakket bent u beter voorbereid op rampen of noodsituaties. Een noodpakket samenstellen is makkelijk en niet duur. De meeste spullen heeft u waarschijnlijk al in huis. Bewaar de spullen op een handige, goed bereikbare plek. Gebruik een waterdichte verpakking. Controleer elk half jaar of alles nog compleet is en of de producten nog houdbaar zijn. 

Wie belt u als eerste, waar gaat u naar toe. Hoe wordt elektriciteit afgesloten als dat nodig is? Maak een noodplan voor thuis. Hang het plan op en mail het naar uw huisgenoten.

Blijf op de hoogte

Als er direct gevaar is door een ramp of noodsituatie, dan is het belangrijk dat u weet wat u moet doen. U wordt gewaarschuwd door de sirene, een tekstbericht via NL-Alert en/of een geluidswagen in de straat.

Kijk op de website van de veiligheidsregio en blijf op de hoogte via radio, tv, internet en Twitter.

GRIP hulpdiensten tijdens een crisis

Hoe groter een ramp, hoe meer partijen zijn betrokken. De grootte van de ramp en de effecten bepalen naar welk GRIP-niveau de veiligheidsregio gaat. Van GRIP 1 tot en met GRIP 4. Bij elke GRIP-situatie hoort een ander hulpteam.