Rookmelders

Algemeen

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning rookmelders te hebben. Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook.

Voor uw veiligheid

Mensen worden vaak in hun slaap overvallen door brand en rook. Tijdens het slapen werkt alleen het gehoor nog. Van een rooklucht wordt u dus niet wakker. Van een rookmelder wel. Een rookmelder kan ervoor zorgen dat u kunt vluchten. 

Rookmelder via Wmo gestopt

De gemeente heeft via de Wmo gratis rookmelders geïnstalleerd bij bewoners die daarvoor in aanmerking kwamen. Dit project is nu gestopt. De gemeente geeft geen nieuwe rookmelders meer uit.

Storing rookmelder

Heeft u een rookmelder via ons en zijn de batterijen leeg? Of is de rookmelder stuk? Neem dan contact op met de leverancier FireAngel. 

Geef door dat u heeft meegedaan aan het "rookmelderproject gemeente Westerwolde". Schrijf het modelnummer en serienummer op of de productdatum. Deze staat op de achterkant van de rookmelder. Als de garantietermijn nog niet is verlopen, krijgt u een nieuwe van FireAngel.

  • Type WST-630: garantietermijn is verlopen
  • Type ST-620: garantietermijn verloopt in 2029

De gemeente vervangt geen rookmelders.
 

Wat kunt u zelf doen?

Soms gaat de rookmelder af, maar is er geen brand. Dat kan gebeuren als er bijvoorbeeld te veel stof in de rookmelder is gekomen. Op de website van FireAngel staan verschillende tips om storingen te voorkomen of op te lossen.

Als de batterij leeg is of de rookmelder stuk en de garantietermijn is verlopen, dan kunt u zelf een nieuwe kopen. De gemeente plaatst geen vervangende rookmelders.