Paspoort

Voor het aanvragen van uw paspoort maakt u een afspraak. Ook kinderen moeten mee bij het aanvragen van hun paspoort. U betaalt bij het aanvragen. Het paspoort ligt vervolgens na 5 werkdagen voor u klaar. U haalt zelf uw paspoort op in het gemeentehuis waar u de aanvraag hebt gedaan. Ook kinderen moeten zelf hun paspoort ophalen.

Meenemen

  • Alle paspoorten en ID-kaarten die u hebt. Ook als ze zijn verlopen
  • 1 goedgelijkende pasfoto in kleur, maximaal 6 maanden oud. Let op pasfoto-eisen

Wat u moet weten

Jonger dan 18 jaar?

  • Bij kinderen tot 18 jaar moeten beide ouders/voogden toestemming geven en aanwezig zijn.
  • Als één van de ouders/voogden niet aanwezig kan zijn bij de aanvraag, dan vult deze ouder/voogd vooraf een toestemmingsformulier (PDF, 114KB) in.
  • Dit ingevulde formulier neemt u met een (kopie) legitimatiebewijs van de betreffende ouder/voogd mee naar het gemeentehuis.
  • Kinderen moeten zelf ook aanwezig zijn bij de afspraak. 

Snel nodig

Heeft u uw paspoort snel nodig dan kunt u een spoedaanvraag doen. Als u voor 12.00 uur aanvraagt, kunt u uw paspoort de volgende werkdag ophalen. Als u uw oude paspoort kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Kwijt of gestolen

Is uw paspoort kwijt of gestolen?

Geldigheid

Geldigheid paspoort
Soort paspoort Geldig
Paspoort vanaf 18 jaar en ouder 10 jaar
Paspoort voor jongeren t/m 17 jaar 5 jaar

Reizen met kinderen

Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Reist u met uw kinderen naar het buitenland en heeft u een andere achternaam, dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole. U heeft een bewijs nodig dat u de ouder bent of het ouderlijk gezag hebt. U regelt dit bij de Marechaussee.

Reist u met een kind naar het buitenland waarover u niet het gezag heeft? Dan moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de personen die het gezag over het kind hebben. U regelt dit bij de Marechaussee.

U woont in buitenland

U kunt geen paspoort aanvragen in Westerwolde. Op Nederlandwereldwijd vindt u hoe u dit regelt.

Kosten

Kosten paspoort
Soort paspoort Prijs Spoedtoeslag

Paspoort vanaf 18 jaar en ouder

€ 74.75

€ 50,90

Paspoort voor jongeren t/m 17 jaar

€ 56,50

€ 50,90