Paspoort

Algemeen

Een paspoort vraagt u aan op het gemeentehuis. Dit kan alleen op afspraak. U betaalt bij aanvragen. Het paspoort ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

Wat u moet weten

  • U neemt alle ID-kaarten en paspoorten mee die u heeft. Ook als ze zijn verlopen
  • U neemt een pasfoto mee. Deze is in kleur en maximaal 6 maanden oud. Let ook op de pasfoto-eisen
  • Woont u in het buitenland? Kijk dan op Nederlandwereldwijd hoe u dit regelt
  • Kinderen moeten mee bij de aanvraag en ophalen van hun paspoort
  • Bij kinderen tot 18 jaar moet elke gezaghebbende ouder/voogd toestemming geven en legitimatie laten zien. Kan iemand er niet bij zijn? Neem dan een ingevuld toestemmingsformulier mee met een kopie van het identiteitsbewijs

Snel nodig?

Heeft u uw paspoort snel nodig dan kunt u een spoedaanvraag doen. Als u vóór 14.00 uur aanvraagt, is het document na twee werkdagen klaar. Als u uw oude paspoort kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Reizen met kinderen

Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben. Reist u met uw kinderen naar het buitenland en heeft u een andere achternaam? Dan neemt u een bewijs mee dat u de ouder bent of het ouderlijk gezag hebt. Dit regelt u bij de Marechaussee.

Reist u met een kind naar het buitenland waarover u geen gezag heeft? Dan moet u kunnen bewijzen dat u toestemming heeft van de personen die het gezag over het kind hebben. U regelt dit ook bij de Marechaussee.

Kwijt of gestolen

U registreert bij ons de vermissing en vraagt meteen een nieuw document aan. Dit kan in 1 afspraak. Vindt u uw paspoort terug nadat u bij de balie melding heeft gedaan van vermissing? Dan levert u deze bij ons in. Het document is niet meer geldig.

Andere paspoorten

  • Zakenpaspoort: Meer ruimte voor visa en reisstempels
  • Tweede paspoort: Voor reizen naar verschillende landen waarbij u een visum nodig heeft. Of bij landen die in conflict zijn met elkaar. Hierbij moet u een aantal bewijsstukken laten zien
  • Vluchtelingenpaspoort of Vreemdelingenpaspoort:  Voor een vluchtelingenpaspoort  moet u erkend zijn als vluchteling. Een vreemdelingenpaspoort kunt u aanvragen als u in Nederland woont, niet de Nederlandse nationaliteit heeft en als u kunt aantonen dat u van de autoriteiten van uw eigen land geen paspoort of identiteitskaart kunt krijgen

Kosten

Kosten paspoorten
Soort paspoortGeldigPrijs
Paspoort vanaf 18 jaar en ouder10 jaar€ 83,85
Paspoort voor jongeren t/m 17 jaar5 jaar€ 63,40
Vluchtelingenpaspoort/vreemdelingenpaspoortMax. 5 jaar€ 63,40
Toeslag voor een spoedaanvraag € 57,05