Naamgebruik wijzigen

Algemeen

Gaat u trouwen, een partnerschap sluiten of scheiden? En wilt u uw achternaam anders gebruiken? Dit heet naamgebruik. Uw officiële achternaam blijft altijd hetzelfde. Het veranderen van naamgebruik kost niets.

Mogelijkheden achternamen

  • Alleen uw eigen achternaam
  • Alleen de achternaam van uw partner   
  • Achternaam van uw partner vóór uw eigen achternaam
  • Achternaam partner na uw eigen achternaam

Als u geen keuze maakt, wordt u aangeschreven met uw eigen achternaam.

Overheidsinstanties zoals de Belastingdienst en pensioenfondsen krijgen de verandering van ons door. Bij andere instanties zoals banken en verzekeringsmaatschappijen geeft u zelf door dat u een andere achternaam gaat gebruiken.

Eigen achternaam

U verandert alleen het gebruik van uw achternaam. Uw eigen achternaam (geslachtsnaam) blijft hetzelfde. Op officiële documenten, zoals een paspoort en rijbewijs, blijft altijd uw eigen achternaam staan. En als u het gebruik heeft veranderd, aangevuld met de achternaam van de partner.

Achternaam of voornaam veranderen

Als u uw achternaam wilt veranderen (dus niet alleen het gebruik van uw achternaam), vraagt u dit aan bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Hiervoor gelden strenge voorwaarden.

Als u uw voornaam wilt veranderen, dient u een verzoekschrift in bij de rechtbank. U heeft dan een advocaat nodig. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de rechtbank bij u in de buurt.