Identiteitskaart

Algemeen

Vanaf 14 jaar moet iedereen in het bezit zijn van een Nederlands identiteitsbewijs, bijvoorbeeld een identiteitskaart.

Wat u moet weten

  • U neemt alle ID-kaarten en paspoorten mee die u heeft. Ook als ze zijn verlopen
  • Uw pasfoto is in kleur en maximaal 6 maanden oud. Let ook op de pasfoto-eisen
  • Woont u in het buitenland? Kijk dan op nederlandwereldwijd.nl  hoe u een ID-kaart aanvraagt
  • Kinderen moeten mee bij de aanvraag en ophalen van hun ID-kaart  
  • Bij kinderen tot 12 jaar moet elke gezaghebbende ouder/voogd toestemming geven en legitimatie laten zien. Kan iemand er niet bij zijn? Neem dan een ingevuld toestemmingsformulier mee met een kopie van het identiteitsbewijs

Reizen met kinderen

Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En heeft u een andere achternaam? Neem dan een bewijs mee dat u de ouder bent of het ouderlijk gezag hebt. U regelt dit bij de Marechaussee.

Reist u met een kind naar het buitenland waarover u niet het gezag heeft? Neem een bewijs mee dat u toestemming heeft van de personen die het gezag over het kind hebben. U regelt dit ook bij de Marechaussee.

Snel nodig?

Heeft u uw ID-kaart snel nodig, dan kunt u een spoedaanvraag doen.  Als u vóór 14.00 uur aanvraagt, is het document na twee werkdagen klaar.  Als u uw oude ID-kaart kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Kwijt of gestolen

U registreert bij ons de vermissing en vraagt meteen een nieuw document aan. Dit kan in 1 afspraak. Vindt u uw identiteitskaart terug nadat u bij de balie melding heeft gedaan van vermissing? Deze levert u bij ons in. Het document is niet meer geldig.

Kosten ID-kaart

Soort ID-kaartGeldigPrijs
18  jaar en ouder10 jaar€ 75,80
Tot 18 jaar5 jaar€ 40,90
Toeslag voor een spoedaanvraag € 57,05