Identiteitskaart

Voor het aanvragen van uw ID-kaart maakt u een afspraak. U betaalt bij het aanvragen. De ID-kaart ligt na 5 werkdagen voor u klaar. Deze haalt u zelf op in het gemeentehuis waar u de aanvraag hebt gedaan. Ook kinderen moeten mee bij het aanvragen en ophalen van hun ID-kaart.

Reist u naar het Verenigd Koninkrijk? Dan heeft u een paspoort nodig. Meer informatie staat op de website van de Rijksoverheid

Meenemen

Wat u moet weten

Jonger dan 12 jaar?

  • Bij kinderen tot 12 jaar moeten beide ouders/voogden toestemming geven
  • Eén van beide ouders/voogden moet aanwezig zijn bij de aanvraag
  • Kan één van beiden niet aanwezig zijn? Neem dan het toestemmingsformulier die hierboven staat ingevuld mee

Snel nodig

Heeft u uw ID-kaart snel nodig, dan kunt u een spoedaanvraag doen.  Als u voor 12.00 uur aanvraagt, kunt u uw ID-kaart de volgende werkdag afhalen. Als u uw oude ID-kaart kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Kwijt of gestolen

Is uw ID-kaart kwijt of gestolen?

Geldigheid

Soort ID-kaart Geldig

18 jaar en ouder

10 jaar

Tot 18 jaar

5 jaar

Reizen met kinderen

Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En heeft u een andere achternaam? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole. Neem een bewijs mee dat u de ouder bent of het ouderlijk gezag hebt. U regelt dit bij de Marechaussee.

Reist u met een kind naar het buitenland waarover u niet het gezag heeft? Neem een bewijs mee dat u toestemming heeft van de personen die het gezag over het kind hebben. U regelt dit bij de Marechaussee.

U woont in buitenland

U kunt geen ID-kaart aanvragen in Westerwolde. Op Nederlandwereldwijd vindt u hoe u dit regelt.

Kosten

Soort ID-kaart Prijs

18  jaar en ouder

€ 68,50

Tot 18 jaar

€ 36,95

Toeslag voor een spoedaanvraag € 51,60