Identiteitskaart

Algemeen

Vanaf 14 jaar moet iedereen in het bezit zijn van een Nederlands identiteitsbewijs, bijvoorbeeld een identiteitskaart.

Wat u moet weten

  • U neemt alle ID-kaarten en paspoorten mee die u heeft. Ook als ze zijn verlopen
  • Uw pasfoto is in kleur en maximaal 6 maanden oud. Let ook op de pasfoto-eisen
  • Kinderen moeten mee bij de aanvraag en ophalen van hun ID-kaart  
  • Bij kinderen tot 12 jaar moeten beide ouders/voogden toestemming geven en legitimatie laten zien. Kan één van beiden er niet bij zijn? Neem dan een ingevuld toestemmingsformulier mee
  • Woont u in het buitenland? Kijk dan op nederlandwereldwijd.nl  hoe u een ID-kaart aanvraagt

Reizen met kinderen

Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En heeft u een andere achternaam? Neem dan een bewijs mee dat u de ouder bent of het ouderlijk gezag hebt. U regelt dit bij de Marechaussee.

Reist u met een kind naar het buitenland waarover u niet het gezag heeft? Neem een bewijs mee dat u toestemming heeft van de personen die het gezag over het kind hebben. U regelt dit ook bij de Marechaussee.

Snel nodig?

Heeft u uw ID-kaart snel nodig, dan kunt u een spoedaanvraag doen.  Als u voor 12.00 uur aanvraagt, kunt u uw ID-kaart de volgende werkdag afhalen. Als u uw oude ID-kaart kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Kwijt of gestolen

U registreert bij ons de vermissing en vraagt meteen een nieuw document aan. Dit kan in 1 afspraak. Vindt u uw identiteitskaart terug nadat u bij de balie melding heeft gedaan van vermissing? Deze levert u bij ons in. Het document is niet meer geldig.

Kosten ID-kaart

Soort ID-kaart Geldig Prijs

18  jaar en ouder

10 jaar

€ 70,38

Tot 18 jaar

5 jaar

€ 37.95

Toeslag voor een spoedaanvraag   € 53,01