Identiteitskaart

Voor het aanvragen van uw ID-kaart maakt u een afspraak. Ook kinderen moeten mee bij het aanvragen van hun ID-kaart. U betaalt bij het aanvragen, de ID-kaart ligt vervolgens na 5 werkdagen voor u klaar. U haalt zelf uw ID-kaart op in het gemeentehuis waar u de aanvraag hebt gedaan. Ook kinderen moeten zelf hun ID-kaart ophalen.

Meenemen

  • Alle ID-kaarten en paspoorten die u heeft, ook als ze zijn verlopen
  • 1 goedgelijkende pasfoto in kleur, maximaal 6 maanden oud. Let op pasfoto-eisen

Wat u moet weten

Jonger dan 12 jaar?

  • Bij kinderen tot 12 jaar moeten beide ouders/voogden toestemming geven
  • Als één van de ouders/voogden niet aanwezig kan zijn bij de aanvraag, dan vult deze ouder/voogd vooraf een toestemmingsformulier (PDF, 114KB) in.

Snel nodig

Heeft u uw ID-kaart snel nodig, dan kunt u een spoedaanvraag doen.  Als u voor 12.00 uur aanvraagt, kunt u uw ID-kaart de volgende werkdag afhalen. Als u uw oude ID-kaart kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Kwijt of gestolen

Is uw ID-kaart kwijt of gestolen?

Geldigheid

Geldigheid ID-kaart
Soort ID-kaart Geldig

18 jaar en ouder

10 jaar

Tot 18 jaar

5 jaar

Reizen met kinderen

Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En heeft u een andere achternaam, dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole. U heeft een bewijs nodig dat u de ouder bent of het ouderlijk gezag hebt. U regelt het bij de Marechaussee.

Reist u met een kind naar het buitenland waarover u niet het gezag heeft? Dan moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de personen die het gezag over het kind hebben. U regelt het bij de Marechaussee.

U woont in buitenland

U kunt geen ID-kaart aanvragen in Westerwolde. Op Nederlandwereldwijd vindt u hoe u dit regelt.

Kosten

Kosten ID-kaart
Soort ID-kaart Prijs Spoedtoeslag

18 jaar en ouder

€ 64

€ 50,90

Tot 18 jaar

€ 32,90

€ 50,90