Speed-pedelec op de rijbaan of fietspad?

10 oktober 2019
Bord speed-pedelecs toegestaan op fietspad
Sinds deze maand mag de speed-pedelec op 8 provinciale fietspaden buiten de bebouwde kom ook op het fietspad rijden. Vanwege de verkeersveiligheid van deze snelle fietsers zelf en van het overige verkeer. Dit geldt bijvoorbeeld op de provinciale weg tussen Aduard en Oldehove en een aantal provinciale wegen rond Winschoten.

Een speed-pedelec is een snelle elektrische fiets die maximaal 45 km/u rijdt. Volgens de wet valt de speed-pedelec in de categorie bromfiets. Daarom rijden deze snelle fietsen tot nu toe - net als de bromfietsers - op de weg en niet op het fietspad.

Uitzonderingen voor speed-pedelecs

Op 8 provinciale fietspaden (zie onderstaande kaart) maken we een uitzondering voor de speed-pedelec, omdat hier het snelheidsverschil tussen speed- pedelec en het overige verkeer te groot is. En veilig inhalen is door de drukte op deze wegen lastig.  Daarom heeft de fietser op de speed-pedelec op deze 8 wegen de keuze of hij/zij op de weg blijft rijden of het fietspad kiest. De wegen waar speed-pedelecs ook op het fietspad mogen zijn te herkennen aan het bord dat onder het fietspadbord hangt: speed-pedelecs toegestaan (zie bovenstaande foto).

Kaart waarop provinciale wegen staan waarop de Speed-pedelec mag fietsen

Aantal neemt toe

In een jaar tijd is het aantal speed-pedelecs in de provincie Groningen gegroeid van 450 naar 650. Een mooie ontwikkeling, want de speed-pedelec is een goed en duurzaam alternatief voor middellange reisafstanden. Steeds meer mensen kiezen voor deze snelle fiets vanwege het positieve effect ervan op de reistijd, hun gezondheid en het milieu.

Over Verkeerswijzer Groningen

Verkeerswijzer Groningen is een initiatief van de gezamenlijke overheden in de provincie Groningen. Onder deze naam organiseren zij verkeersveiligheidscampagnes en educatie-activiteiten om het aantal verkeersslachtoffers verder terug te dringen. Meer weten? Kijk op verkeerswijzergroningen.nl.

Poster waaraan je een speed-pedelecs herkent