Signaleer verdacht gedrag

14 december 2018
Inbreker aan het werk
U kent uw buurt het beste. U weet of iets wel of niet verdacht is. Geeft u verdacht gedrag ook door aan de politie?

Veel inbrekers bereiden zich (goed) voor. Zij selecteren een huis, bekijken wat er binnen allemaal als buit voor het grijpen ligt, lopen speurend rond, voelen aan deuren en ramen of verstoppen voorwerpen of gereedschappen. Ziet u een verdacht persoon? Spreek hem aan. Vraag of hij de weg zoekt of hulp nodig heeft. Bel in verdachte situaties altijd 112.

Klopt dat wel?

U ziet iemand in uw buurt die met veel belangstelling bij verschillende huizen naar binnen kijkt. Die persoon loopt even weg, komt weer terug en maakt een rondje om het huis. Een beetje raar, maar misschien is het wel gewoon een schilder die een offerte wil maken? U voelt dat het niet klopt. Ook als u twijfelt, belt u 112. Want de politie komt liever een keer te veel dan te weinig. Dankzij uw tip kan de politie misdrijven voorkomen.

Hoe herkent u een inbreker?

Er is niet één type inbreker. U kunt het beste letten op het gedrag van personen die in uw buurt lopen. U weet zelf wat normaal is in uw wijk. U weet wanneer er bekende of onbekende mensen langslopen en welke routes normaal gesproken gereden en gefietst worden. U kent de plekken waar het logisch is stil te staan of waar je juist doorloopt. Afwijkend gedrag kan betekenen dat er een inbreker op onderzoek uit is. Bel dan meteen 112.

Wat is verdacht gedrag?

Veel inbrekers bereiden zich (goed) voor. Zij selecteren een huis, schatten in hoe gemakkelijk ze binnen kunnen komen en bekijken van buitenaf wat er binnen allemaal als buit voor het grijpen ligt. Ook schatten ze in hoe snel ze kunnen wegkomen en of buurtbewoners opletten. Dus lopen ze speurend rond, lopen ze meerdere malen dezelfde route, kijken ze bij huizen naar binnen, bellen ze aan, voelen ze aan deuren of ramen, lopen ze om huizen heen of verstoppen ze voorwerpen of gereedschappen. Dat is verdacht gedrag!

Wat kunt u zelf doen?

Let (bij uzelf én bij uw buren) op takken tegen de deur, papiertjes tussen de deur of een foldertje dat dagenlang uit de bus blijft steken. Dat zijn aanwijzingen die inbrekers mogelijk achterlaten om te bepalen of iemand al dan niet thuis is. Ziet u een verdacht persoon, spreek hem dan aan. Vraag of hij de weg zoekt of hulp nodig heeft. Is degene zich inderdaad aan het voorbereiden op een inbraak, dan zal die persoon zich mogelijk bedenken nu hij zich betrapt voelt. Durft u dit niet, bel dan 112. U geeft door wat en wie u ziet en de politie kan dankzij uw melding misschien een inbraak voorkomen. In sommige gevallen is het zelfs strafbaar om voorbereidende handelingen uit te voeren. Twijfel dus niet maar bel de politie.

Wat wil de politie weten?

De politie gaat op zoek naar de perso(o)n(en) die u heeft gezien. Daarom is het belangrijk op het uiterlijk te letten. Schrijf op wat u zag:

 • Lengte (groter of kleiner dan uzelf)

 • Postuur (dik of dun)

 • Leeftijd (schatting)

 • Haarkleur

 • Kapsel

 • Opvallende kenmerken zoals tatoeage of litteken

 • Kleding (kleur en soort)

 • Tas of rugzak (kleur en soort)

 • Welk vervoersmiddel? (merk, model, kleur en kenteken)

 • Vluchtrichting

112 bellen, waarom niet?

Als u iets opvallends ziet belt u altijd direct 112. Na een inbraak blijkt achteraf vaak dat buren toch iets opvallends hebben gezien. De politie wordt vaak niet gebeld omdat mensen twijfelen of het juist is wat ze hebben gezien.

De politie komt liever een keer voor niets dan een keer te weinig!

Bellen met de politie:

 • Spoed, heterdaad en melden verdacht gedrag: 112
 • Voor doven en slechthorenden: 0900 81 12
 • Geen spoed: 0900 88 44