Legitimatiebewijs en identificatieplicht

Bij de komende verkiezingen moet u zich identificeren met een legitimatiebewijs. Dat doet u met een Nederlands paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.

Geldigheid legitimatie

U mag een legitimatiebewijs gebruiken dat op 23 mei 2019 (de dag van de verkiezingen) maximaal 5 jaar is verlopen.

Legitimatiebewijs kwijt of gestolen

Het kan gebeuren dat u merkt dat uw identiteitsbewijs is gestolen of dat u het bent kwijtgeraakt. Om toch te kunnen stemmen neemt u het volgende mee naar het stembureau:

  • Een verklaring van vermissing van het identiteitsbewijs, opgemaakt door de gemeente waarin u woont
  • Een andere vorm van legitimatie waarop in elk geval uw foto en uw naamsgegevens staan. Denk bijvoorbeeld aan een bibliotheekkaart, OV-kaart of lidmaatschapskaart van een sportvereniging

U wilt geen legitimatiebewijs

Als u geen legitimatiebewijs hebt en u wilt ook geen legitimatiebewijs aanvragen. Dan kunt u vooraf iemand machtigen. Dit heet een schriftelijke volmacht.

Legitimatieplicht, ook bij volmacht

Gaat u voor iemand anders stemmen? Dan hebt u een volmachtstem nodig van deze persoon. De persoon voor wie u gaat stemmen vult de achterzijde in van de stempas. Hiermee is haar of zijn stempas omgezet in een volmacht. Deze ingevulde stempas neemt u samen met een kopie van een legitimatiebewijs van die persoon mee naar het stembureau. Zonder stempas en kopie van een legitimatiebewijs is het uitbrengen van een volmachtstem niet mogelijk.