Informatie voor grenswerkers

Ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis en wonen of werken in Duitsland kunnen zowel vanuit de Duitse als de Nederlandse overheid ondersteuning ontvangen. Voor werknemers en werkgevers in Nederland is de ‘Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud’ (NOV). En in Duitsland kunt u ‘Kurzarbeit’ via de Agentur für Arbeit aanvragen. Ga voor vragen en advies naar het GrensInfoPunt (GIP).

Grenswerkers

Woont u in Nederland en hebt u een bedrijf in een ander EU-land? Dan komt u, als u aan de voorwaarden voldoet, in aanmerking voor de Tozo-regeling. U vraagt dit aan bij de gemeente waar u woont. Wilt u daarbij ook bedrijfskrediet lenen? Dan kunt u terecht bij het land waar u bent gevestigd. 

Woont u in een ander EU-land en is uw bedrijf in Nederland gevestigd, dan komt u in aanmerking voor een bedrijfskrediet. Waar u dit kunt aanvragen moet nog worden bepaald.Voor inkomensondersteuning kunt u een beroep doen op de sociale bijstand van het land waar u woont. 

Meer informatie

Informatie over het coronavirus en grensoverschrijdende samenwerking vindt u op de website van de Rijksoverheid. Bij vraag 38 en 48 wordt ingegaan op de situatie van ondernemers/zzp’ers in Nederland die werkzaam zijn in Duitsland of België.