Holocaustmonument ‘Levenslicht’ tijdelijk te zien in Ter Apel en Bourtange

15 januari 2020
Holocaust monument Levenslicht
Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit de gemeente Westerwolde, is van 23 januari tot en met 2 februari 2020 in Ter Apel en vervolgens in Bourtange het tijdelijke Holocaustmonument ‘Levenslicht’ te zien. Op donderdag 23 januari om 19.00 uur onthult burgemeester Jaap Velema het monument bij het Joods monument in Ter Apel. Belangstellenden zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Het monument ‘Levenslicht’ maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust. In de gemeente Westerwolde is het monument van 23 tot en met 27 januari te zien bij het Joods monument in Ter Apel en van 28 januari tot en met 2 februari op het Marktplein in de vesting Bourtange.

Betekenis ‘Levenslicht’

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de  verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn zij ook uit de gemeente Westerwolde weggerukt en vermoord. De stenen in het monument ‘Levenslicht’ lichten om de paar seconden op, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt.