Hoe ziet u de toekomst van Westerwolde?

Op 1 januari 2021 wordt de Omgevingswet van kracht. Daarvoor gaan wij aan de slag met een omgevingsvisie. Dit doen we graag samen met onze inwoners, dus met u! Wij nodigen u van harte uit om met ons mee te denken tijdens een van de gebiedsbijeenkomsten op 14, 15 of 21 mei. In deze bijeenkomst praat u mee over uw eigen dorp over thema's als cultuur, wonen en gezondheid.

Omgevingsvisie en omgevingsplan

In de omgevingsvisie staat omschreven welke kernwaarden en kwaliteiten in Westerwolde belangrijk zijn en we moeten ontwikkelen in de leefomgeving. Bijvoorbeeld: aandacht voor het bijzondere landschap en cultuurhistorie, ruimte voor lokaal ondernemerschap of goede wegen en verbindingen. Dat willen we als gemeente niet alleen bedenken. Het gaat namelijk over de leefomgeving waarin u woont en werkt. We gaan u daarom op verschillende manieren vragen om mee te denken over de omgevingsvisie. Te beginnen met de 3 gebiedsbijeenkomsten.

Gebiedsbijeenkomsten

De bijeenkomsten zijn bedoeld voor alle inwoners van de gemeente Westerwolde. We starten om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. De bijeenkomsten zijn ingedeeld in 3 gebieden, zodat u kunt meepraten over de ontwikkelingen in uw eigen dorp.

  • Bijeenkomst Noord: dinsdag 21 mei om 19.30 uur in gemeentehuis aan Hoofdweg 2 in Wedde. Voor inwoners van Wedde, Blijham, Bellingwolde, Rhederbrug, Oudeschans, Klein Ulsda en Vriescheloo
  • Bijeenkomst Midden: woensdag 15 mei om 19.30 uur in Partycentrum Rendering Schoolstraat 8 in Vlagtwedde. Voor inwoners van Vlagtwedde, Veelerveen, Sellingen, Jipsinghuizen, Jipsingbourtange en Bourtange
  • Bijeenkomst Zuid: dinsdag 14 mei om 19.30 uur in RSG Oudeweg 41 in Ter Apel. Voor inwoners van Ter Apel en Ter Apelkanaal

Over de omgevingswet

Op 1 januari 2021 wordt de Omgevingswet van kracht. Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten.

Het Rijk, de provincies en gemeenten moeten elk een omgevingsvisie maken. De gemeente stelt één omgevingsvisie vast voor het hele grondgebied. In de omgevingsvisie komen onderwerpen als verkeer en vervoer, natuur, water, gezondheid en milieu samen. Het doel hiervan is dat het makkelijker wordt om projecten in uw leefomgeving te starten waarbij ruimtelijk, economisch en sociaal beleid samenkomen.

Naar aanleiding van de omgevingsvisie wordt een omgevingsplan gemaakt. Dit plan gaat de huidige bestemmingsplannen vervangen. En moet aan inwoners en ondernemers duidelijkheid geven welke ontwikkelingen mogelijk zijn in hun leefomgeving.

Meer informatie