Heeft u beveiligingscamera’s? Doe mee aan ‘Camera in Beeld’

9 januari 2019
camera aan lantaarnpaal
Veel ondernemers gebruiken camera’s voor het houden van toezicht en het beveiligen van hun panden en goederen. Ook steeds meer particulieren beveiligen hun eigendommen met camera’s

Om te weten waar particuliere camera’s geïnstalleerd zijn en wat zij 'zien', maakt de politie gebruik van een databank, genaamd 'Camera in Beeld'. Met deze databank kan de politie sneller zien waar in de buurt van een misdaad (bijvoorbeeld een woninginbraak) zich camera’s bevinden die mogelijk beelden van de dader hebben. Hierdoor kunnen daders sneller worden gepakt. Help de politie met uw camerabeelden en doe mee aan 'Camera in Beeld'.

Particuliere beveiligingscamera’s

In principe mogen beveiligingscamera’s van particulieren alleen gericht zijn op eigendommen. Soms is het echter onvermijdelijk dat ook een deel van de openbare weg in beeld komt. Dat is geen probleem als het duidelijk zichtbaar wordt vermeld dat er camerabeveiliging aanwezig is.

Sneller incidenten oplossen

Camerabeelden helpen de politie bij het oplossen van inbraken, overvallen en ander misdrijven. Heeft u één of meer camera’s om of aan uw woning of bedrijfspand hangen? Laat het weten aan de politie. Hoe beter de politie in kaart heeft waar er in uw buurt camera’s hangen, hoe sneller de politie kan werken aan het oplossen van misdrijven. Stel er wordt bij u ingebroken. De politie kijkt dan in een databank wie bij u in de buurt een camera heeft hangen, neemt vervolgens contact op met de eigenaar om de beelden op te halen en bekijkt de beelden om te zien of de dader op de beelden staat. Zo beschermt uw camera niet alleen uw eigen bezit, maar helpt u tegelijkertijd uw buurt veiliger te maken.

De politie kijkt niet live mee met uw camera’s, maar inventariseert alleen waar deze hangen. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Het is alleen van belang om het formulier op de website van de politie in te vullen.

Kijk voor meer informatie over 'camera in beeld' of voor het aanmelden op de website: politie.nl/cib.