Financieel steuntje in de rug bij kopen of verbouw woning

30 januari 2019
foto van woningen
Per 1 februari 2019 kunnen alle inwoners van de gemeente Westerwolde gebruik maken van aantrekkelijke leningen als ze een huis verbouwen of energiezuinig willen maken. Wethouder Bart Huizing: “Hiermee willen we mogelijk maken dat onze oudere inwoners langer op zichzelf kunnen blijven wonen, maar ook maken we het starters makkelijker om een woning te kopen. Daarnaast stimuleren we inwoners om energiebesparende en woningverbeterende maatregelen te treffen.”

De gemeente Westerwolde biedt in totaal 4 verschillende leningen aan. De starters-, blijvers- en verzilverlening zijn al bekend bij de inwoners. De lening voor duurzaam wonen en energie besparen is per 1 februari ook opengesteld voor alle inwoners van Westerwolde. Deze lening was eerst alleen beschikbaar voor inwoners van de voormalige gemeente Vlagtwedde.

Lening voor duurzaam wonen en energie besparen

Inwoners die hun woning willen verbeteren en/of energiezuiniger willen maken, kunnen in aanmerking komen voor een duurzaamheidslening van € 2.500,- tot maximaal € 15.000,-.

Starterslening

De starterslening is bedoeld voor iedereen die voor het eerst een woning wil kopen, maar niet voldoende hypotheek kan krijgen. Met een starterslening kunnen inwoners net een beetje extra lenen om de woning te kopen. Inwoners kunnen een bedrag lenen tot € 25.000,-.

Verzilverlening

De verzilverlening is een hypothecaire lening op basis van de overwaarde van de woning. De lening is voor huiseigenaren die minimaal de AOW-leeftijd hebben, min 10 jaar. Met de lening kunnen inwoners hun woning moderner, comfortabeler, energiezuiniger en veiliger maken, zodat ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Doordat de overwaarde wordt gebruikt, veranderen de maandlasten niet. Inwoners kunnen een bedrag lenen van € 2.500,- tot maximaal € 50.000.

Blijverslening

Met de blijverslening kunnen inwoners zonder overwaarde ook (preventieve) aanpassingen in hun woning financieren, waardoor ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Er worden 2 soorten leningen aangeboden voor bedragen van € 2.500,- tot maximaal €50.000.

Meer informatie over de leningen is te vinden op westerwolde.nl/subsidies-en-leningen.