4 mei herdenking Westerwolde

3 mei 2021
De 4 mei herdenking en de 5 mei viering kunnen dit jaar helaas niet op de gebruikelijke manier plaatsvinden, in verband met de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. De gemeente Westerwolde vindt het wel belangrijk om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien op passende wijze te herdenken. Daarom worden op 4 mei namens het gemeentebestuur en de inwoners kransen gelegd bij de oorlogsmonumenten waar een herdenking gepland stond. Hierbij is enkel de burgemeester aanwezig en zijn geen andere personen uitgenodigd.

Toespraak online

Bij één van de monumenten zullen de burgemeester en de voorzitter van het plaatselijke 4 mei comité kort een woord ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers spreken. De gemeente roept haar inwoners op om de monumenten dit jaar niet op 4 mei te bezoeken. Belangstellenden kunnen deze aangepaste vorm van herdenken online bekijken via RTV Westerwolde.

Digitaal bloemen leggen

Bij de meer dan 4000 oorlogsmonumenten in de monumentendatabase kun je net als vorig jaar een digitale bloem leggen. Je bepaalt zelf bij welk monument je een bloem wilt leggen en kunt kiezen uit drie verschillende bloemen. Naast de bloem is het ook mogelijk om een persoonlijke boodschap achter te laten. Op deze manier is het voor iedereen mogelijk om bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog stil te staan, ook wanneer je niet in de gelegenheid bent om een monument te bezoeken.